Drabina to jedno z urządzeń znajdujących się na wyposażeniu gospodarstwa rolnego, bez którego trudno byłoby funkcjonować. Ułatwia wchodzenie oraz schodzenie z wysokości, wydaje się być łatwe w użytkowaniu, jednak KRUS odnotowuje rocznie ok. 1 500 wypadków podczas ich użytkowania.
Głównymi przyczynami są brak wykorzystywania drabin, podestów i rusztowań podczas pracy na wysokości, nieprawidłowy sposób wchodzenia i schodzenia z nich, a także używanie drabin nadmiernie wyeksploatowanych, czy za krótkich. W wielu przypadkach do wypadków dochodziło, gdy drabiny były ustawione na niestabilnym podłożu lub w nieprawidłowy sposób (pod niewłaściwym kątem).
Właściwa drabina powinna być:
-
wykonana z mocnych podłużnic w rozstawie nie mniejszym niż 28 cm;
-
solidna, ze szczeblami o przekroju prostokątnym wpuszczonymi w podłużnice – w odstępach nie większych niż 30 cm;
-
zaopatrzona na górze w haki zaczepowe zabezpieczające przed przechyleniem, odchyleniem do tyłu oraz obsunięciem;
-
wyposażona w zabezpieczenia w postaci gumowych nakładek lub stalowych ostróg, zapobiegających przesuwaniu się po podłożu;
-
bez uszkodzeń, w dobrym stanie technicznym;
-
Należy również pamiętać, że drabina musi być odpowiednio wysoka, tj. wystawać co najmniej 0,75 m nad powierzchnię wchodzenia.
W celu ograniczenia ryzyka upadku z drabin i z drabinami, rolnicy powinni przestrzegać następujących zasad:
-
ustawiać drabinę na stabilnej, równej i nieśliskiej nawierzchni;
-
ustawiać drabinę pod kątem nachylenia nie przekraczającym 65°-75°;
-
dbać o czystość drabiny, na bieżąco usuwać błoto i inne zanieczyszczenia ze stopni;
-
utrzymywać porządek wokół rozstawionej drabiny;
-
wchodzić i schodzić z drabiny przodem do niej, trzymając się szczebli, a nie podłużnic i pamiętać o utrzymaniu trzech punktów podparcia;
-
unikać chodzenia po drabinie z ciężkimi przedmiotami;
-
stosować obuwie z protektorowaną i antypoślizgową podeszwą;
-
stosować sprzęt chroniący przed upadkiem z wysokości.